2024.04.19. - Emma

Rózsaszínû elefántborjút kaptak lencsevégre Botswanában

Gaborone - Rózsaszínû elefántborjút kapott lencsevégre egy természetfotós Botswanában, az Okavango-folyó deltájában.

A szakértõk szerint a kiselefánt, amely egy körülbelül 80 egyedet számláló elefántcsorda tagja, feltehetõen albínó, s így kilátásai nem túl rózsásak. Az égetõ afrikai napfény ugyanis vakságot és bõrelváltozásokat okozhat - olvasható a BBC hírei között.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az albínó elefántok nem feltétlenül fehérek, hanem barnásvörös- vagy esetleg rózsaszínûek. Míg az ázsiai elefántok között elég sok az albínó, a jóval nagyobb testû afrikai ormányosoknál ez ritka jelenség.

Mike Chase ökológus, az Elefántok határok nélkül (Elephants Without Borders) elnevezésû jótékonysági alapítvány igazgatója eddig mindössze három albínó elefántról hallott, amelyek a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban látták meg a napvilágot.

"Közel egy évtizede tanulmányozzuk az elefántokat Botswana ezen részén, ám ez az elsõ dokumentált eset, amikor albínó elefánt tûnt fel itt" - mondta Mike Chase, aki szerint a kiselefánt valószínûleg nem éri meg a felnõttkort.

Egy cseppnyi reménysugár lehet a számára, ha megtanul alkalmazkodni. Mivel az Okavango-folyó deltájában él, védelmet találhat a gyilkos afrikai napsugarak elõl a nagy fák árnyékában, de meghempergõzhet az iszapban is, amely rászáradva szintén megóvhatja érzékeny bõrét.

"A két-három hónapos elefántborjú az anyja árnyékában húzódik meg. Ez viszont arra utal, hogy máris megtanult alkalmazkodni, ami növeli a túlélés esélyeit" - emelte ki Mike Chase, hozzátéve, hogy közismert, mennyire intelligensek és alkalmazkodók az elefántok, mondhatni, valóságos túlélõmûvészek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra