2024.04.20. - Tivadar

Két ritka ásvány is keményebb a gyémántnál

London - Eddig úgy hírlett, hogy a természetben elõforduló anyagok közül a gyémánt keménysége felülmúlhatatlan. A New Scientist címû brit tudományos szaklap online kiadása azonban arról ad hírt, hogy két rendkívül ritka természetesen elõforduló ásvány még a gyémántnál is keményebb.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói szimulálták, hogyan viselkednének az atomok két igen keménynek hitt anyagban, ha nyomásnak tennék ki õket. Az egyik anyag a wurtzit-bórnitrid volt, amelynek szerkezete a gyémántéhoz hasonló, csak más atomok alkotják. A másik, a lonsdaleit ugyanúgy szénatomokból áll, mint a gyémánt, csak szerkezete tér el azétól.

Az eredmények alapján a wurtzit-bórnitrid tizennyolc százalékkal, a lonsdaleit pedig ötvennyolc százalékkal múlja felül a gyémánt keménységét. Elsõsorban a wurtzit-bórnitrid bizonyulhat hasznosnak az anyagkutatás számára, hisz levegõn magasabb hõmérsékleteket is kibír, mint a gyémánt.

Csupán az a "kemény dió", hogy egyik anyag sem áll bõségesen rendelkezésre. A lonsdaleit grafittartalmú meteoritok becsapódásakor keletkezik, a wurtzit-bórnitridhez pedig vulkánkitörések kellenek, ahol szélsõséges hõmérséklet és magas nyomás áll fenn.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra