2024.03.29. - Auguszta

A kutyakiképzésrõl

A kutyakiképzésrõl
Képzés

A képzés nevelésbõl, szoktatásból és a konkrét feladatok megtanításából áll. A nevelés a képzés elõkészítõje. Neveljük és szoktatjuk kutyánkat különbözõ helyzetekhez, zajokhoz, körülményekhez. Ha ez sikeres volt, kutyánk minden helyen, idõben képezhetõ lesz.

Ebben az idõben történik a szocializálás, más kutyákkal játékos együttlétek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Akkor lesz stabil, kiegyensúlyozott kutyánk, ha a pozitív megerõsítések a kellõ idõben történnek. A dicséret egy jól végrehajtott feladat után sosem maradhatnak el. Ha túl sok negatív élmény, szidás éri a kutyánkat, vagy nem a kellõ idõben, akkor könnyen félõs, zavart vagy acsarkodós kutyánk lesz.

Ösztönök

A kutya ösztönei, melyet a képzés során jó, ha ismerünk:

zsákmányszerzõ ösztön
fajfenntartási ösztön
falkaösztön
territoriális ösztön

Kiegészítõ ösztön:

harci ösztön
védõösztön

Nyugtató jelek:

A falkában (csoportban) élõ fajok számára fontos, hogy képesek legyenek kommunikálni a fajtársaikkal. Azért, hogy együttmûködhessenek vadászat közben, hogy felnevelhessék az utódaikat, és, ami talán a legfontosabb: hogy békében élhessenek egymással. A konfliktusok veszélyesek – fizikai sérülést, a falka gyengülését okozzák, amit egyetlen falka sem engedhet meg magának – mivel a kihalásához vezet.

A kutyák egy olyan világban élnek, ami tele van látási, szaglási, hallási ingerekkel. Könnyedén észlelnek apró részleteket – egy gyors jelet, apró változást a másik viselkedésében, észreveszik,mit fejez ki a pillantásunk. A falkaállatok emellett olyan érzékenyek ezekre a jelekre, hogy egy lovat meg lehet tanítani arra hogy kövesse a pupillánk összeszûkülését, egy kutyát arra hogy reagáljon a suttogásra. Nincs szükség kiabálva kiadott parancsokra, arra hogy mély és dühös hangon beszéljünk – ez az amit Karen Pryor úgy nevez: ágyúval lõni verébre.

A kutyák 30, vagy talán még több nyugtató jelzéssel rendelkeznek. Ezek közül néhányat a legtöbb kutya használ, míg más kutyák különösen gazdag „szótárral” rendelkeznek, ezt kutyája válogatja.

A kutyák emberekkel szemben is használják ezt a kommunikációs rendszert, egyszerûen azért, mert ezt a nyelvet ismerik, és úgy gondolják, mindenki megérti.

Ha nem veszed észre, hogy a kutyád nyugtató jelzéseket használ veled szemben, vagy akár meg is bünteted érte, azzal komoly sérülést okozhatsz a kutyádnak. Néhány kutya egyszerûen felhagy ezen jelek használatával, beleértve a kutyákkal való találkozásait is. Mások olyan kétségbeesetté és frusztrálttá válhatnak, hogy agresszívek, idegesek vagy stresszesek lesznek miatta. A kölyök és fiatal kutyák szinte sokkos állapotba kerülhetnek tõle.

Nyugtató jelek, melyek azt a célt szolgálják, hogy egy zavart viselkedést, vagy nem várt eseményt megelõzzenek a kutyák. Azaz megpróbálják a helyzetet egy mozdulattal megoldani, a feszültséget oldani, vagy csökkenteni.

Ásítás
Elfordulás/ a fej elfordítása
Játékos meghajlás
A föld szaglászása
Lassan sétálás
Megdermedés
Leülés/egy mancs felemelése
Ívben sétálás
ÖF csóválása
„mosolygás”, akár a száj sarkainak hátra- és felfelé húzása, akár a fogak megmutatása egy vicsorgással
Földre hasalás

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra