2024.04.19. - Emma

120 millió éves hangyafajt fedeztek fel német tudósok

Berlin - Német biológusok felfedezték a legöregebb hangyát: az eddig ismeretlen hangyafaj már 120 millió évvel ezelõtt is élt a Földön.

A karlsruhei Természettudományi Múzeum kutatói tavaly találták a 3 milliméteres példányt az Amazonas õserdejében. A páratlan lelet rávilágíthat a hangyák korai törzsfejlõdésére - magyarázták jelentõségét.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A múzeum egyik tudóscsoportja 2003-ban a brazil õserdõben már rábukkant egy hasonló, azonosítatlan hangyafajra, ám véletlen laboratóriumi baleset folytán a rovar kiszáradt, így a további kutatás céljaira alkalmatlanná vált - mondta kedden Manfred Verhaagh biológus, aki 26 éves pályafutása leglátványosabb felfedezésének nevezte az apró élõlényt.

Tavaly a múzeum egy másik, gombákkal foglalkozó kutatóteamje botlott bele az ismeretlen hangyafajba, amely a Martialis heureka nevet kapta.

A vizsgálat során kiderült, hogy egyetlen, korábban ismert fajra sem hasonlít, mintegy 120 millió évvel ezelõtt jelenhetett meg, ezzel a legöregebb ma is élõ hangyafajnak számít.

A faj feltehetõ korát a megtalált példány egyik elsõ lábából nyert DNS-minta alapján határozták meg.

Az utolsó hangyás felfedezést 1923-ban jegyezték fel - mondta Verhaagh.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra