2024.04.19. - Emma

Telepítsen házi lepkekertet!

Az úszómedence, a grillsütõ, az elegáns bútorok és az egzotikus virágok mellé felsorakozott egy újabb érdekesség a kertimádók számára: nem ördöngösség elérni, hogy a kertünkben százával járják színpompás táncukat a pillangók - állítja az egyik magyar szaklap.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ahhoz, hogy ne csak véletlenül tévedjenek a kertbe a pillangók, igényeiknek megfelelõ nektár- és tápnövényekkel érdemes beültetni a telket. A hernyóknak tápnövényekre, a kifejlett pillangóknak pedig nektártermelõ növényekre van szükségük.

A Kerti Kalendárium júliusi száma felsorolja, hogy mi tartozik az utóbbi kategóriába: sok nektárt termel a nyári orgona, a hóbogyó, a vadrózsa, a fekete bodza, a bajnóca, az ecetfa és a júdásfa, de a virágzó gyümölcsfák is vonzzák a gyönyörû, légies állatokat.

Az évelõk közül a dália, egyes õszirózsafajták, a szegfûfélék, a bíbor kasvirág, a lángvirág, a szarkaláb, a nõszirom, a levendula, a csillagfürt is csalogatja a lepéket.

Hernyóik igen kedvelik például a petrezselymet, a kaprot, az ánizst, a lóherét, a violát, a tátikát,a bogáncsféléket, a napraforgót.

A lepkekert akkor lesz igazán népes, ha napfényes, mert a meleget szeretik pillangók. Vízre is van szükségük - figyelmeztetnek a szakemberek. Csakhogy kerti tóból vagy madáritatóból nem tudnak inni. Számukra állandóan nedvesen tartott sárfoltot érdemes kialakítani a kertben.

A növényeknek és a lepkéknek is jót tesz, ha a leveleket kora reggel friss vízzel megpermetezi a gazda.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra