2024.03.29. - Auguszta

Nem válogat a nõstény mókus, ha párzásról van szó

Nem válogat a nõstény mókus, ha párzásról van szó
Nem válogatósak a szexben a vörös mókus nõstények: több hímmel is párzanak, még a rokonaikkal is.

A felfedezés angol és amerikai kutatóknak köszönhetõ. Az albertai és a sheffieldi egyetem biológusai három évig tanulmányoztak egy mókuspopulációt a délnyugat-alaszkai Kluane Nemzeti Park mellett.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állatvilágban gyakori, hogy a hímek több nõsténnyel párzanak, a nõstények hasonló viselkedésére azonban kevés példa akad és nehezebb megmagyarázni is. Míg ugyanis a hímek számtalan utódot nemzhetnek, ez a nõstények esetében igencsak korlátozott - magyarázza Jeffrey Lane, az Animal Behavior címû szaklapban megjelent tanulmány szerzõje.

Társaival megvizsgálta azt is, hogy a szülõk rokonsági foka mennyire van hatással a születéskori súlyra, valamint az utódok növekedési ütemére. A válasz: semennyire. Éppúgy, mint ahogy abban sem játszik szerepet a szülõk rokoni mivolta, hogy a kismókus eléri-e az egyéves kort.

"Az ún. többhímes párzás szociális és genetikai összefüggéseinek részletes vizsgálata szükséges ahhoz, hogy betekintést nyerhessünk ennek a viselkedésnek a létrejöttébe és fenntartásába" - mondta Lane.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra