2024.03.29. - Auguszta

Milliós károkat okoznak a mezei nyulak

Milliós károkat okoznak a mezei nyulak
Az állatok évrõl évre egyre nagyobb területeken pusztítják az olajos növényeket. A vadászok ezért nagy örömmel lõdözik õket az erdõkben...

Egyre veszélyesebbek a mezei nyulak. Nem az emberre, hanem a termésre. Évrõl évre egyre nagyobb területeken pusztítják az olajos növényeket. A kárt a helyi vadásztársaságoknak kell megtéríteniük, ám az egyre drágább terményeket nem tudják kifizetni. A békési vadászok szerint a gazdák is felelõsek, mert nekik is védekezni kellene a nyulak ellen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ami most jelen pillanatban látszik, hogy 2,5- 3 millió forintos veszteséget okozhat ez függvénye, hogy mekkora lesz majd a termés - mondta Uhrin Attila gazdálkodó.

A kárt az illetékes vadásztársaságoknak kell megtéríteni, mivel õk felelnek az állományért.

A törvény szerint ugyanis a gazdának is védekezni kell, például hálóval körülkeríteni a földet, ám ezt egy 20 hektáros napraforgó területnél, nehezen lehet megoldani.

Az árak, mostmár olyan magasra rúgtak, a mezõgazdasági növények felvásárlási árai, hogy ezt már a vadászatra jogosultak teljes mértékben megtéríteni nem tudják. Ezekben az esetekben azt tudjuk javasolni, hogy a gazdák, legalább részben tekintsenek el a kárösszeg teljes megtéírtésétõl - mondta Zuberecz Tibor Békés megyei fõvadász.

A vadásztársaságoknak nem érdeke a nyúlállomány csökkentése hiszen fõ bevételük, pont a mezei nyúl exportjából származik.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra