2024.04.25. - Márk

Mozgalom Knutért

Mozgalom Knutért
Németország és talán a világ leghíresebb jegesmedvéjének, Knutnak örökre Berlinben kell maradnia. Legalábbis ezt a célt tûzte zászlajára az a nemzetközi mozgalom, amelyet egy berlini ápolónõ indított, s amelyhez állatbarátok csatlakoztak a világ minden tájáról.

Hétfõi értesülések szerint már csaknem tízezer aláírás gyûlt össze annak érdekében, hogy a másféléves és lassan 180 kilós, egykori jegesmedvebocs - amely tavaly az ország és a külföld kedvence volt - Berlinben maradhasson, azaz ott, ahol született, s ahol felcseperedett.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A "Knut forever in Berlin" nevet viselõ mozgalom annak kapcsán indult, hogy vészesen közeledik az az idõ, amikor Knutot oda kellene adni a neumünsteri állatkertnek, ahonnan a berliniek annak idején az apát, Larsot "kölcsönözték" ki. S az eredeti megállapodás úgy szólt: amennyiben Lars jó munkát végez, az "eredmény" - azaz Knut - a késõbbiekben Neumünstert illeti.

Knut Berlinben tartása érdekében az ápolónõ kezdeményezésére neves mûvészek, közéleti személyiségek, illetve politikusok a www.aktion-knut-forever-in-berlin honlapon aláírásukkal csatlakoztak a mozgalomhoz. Szám szerint már csaknem tízezren, köztük például Daniel Libeskind lengyel származású amerikai, de családjával többnyire Berlinben élõ világhírû építész, tekintélyes német írók, valamint nagyvárosi polgármesterek. A szervezõk számára nagy csalódás ugyanakkor, hogy nem csatlakozott a kezdeményezéshez Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere, aki legutóbbi nyilatkozatában azt hangoztatta: tudatában van ugyan Knut szerepének, illetve jelentõségének a fõváros számára, de képtelen befolyásolni a két állatkert megállapodását.

Bernhard Blaszkiewitz, a berlini állatkert igazgatója a napokban azt hangoztatta, hogy örülne annak, ha Knut maradhatna, de semmiféle hivatalos lépést még nem tett ennek érdekében. A neumünsteri állatkert vezetõje még nem reagált minderre, így egyelõre továbbra is áll: a jegesmedveifjú hamarosan elhagyhatja Berlint - hacsak a most indított mozgalom hatására nem lágyul meg az érintett hatóságok szíve.

Egyelõre azonban a felserdült Knut még mindig a berliniek kedvence. Ha már az országé nem is teljesen, hisz a nürnbergi Hópehely kisasszony, azaz Flocke öthónaposan - egyelõre legalábbis - nagyobb népszerûségnek örvend. Knut érdemei azonban Berlin szempontjából maradandóak és felbecsülhetetlenek.

Forrás: MTI
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra