2024.03.29. - Auguszta

Állatok okozta halál

Kedden reggel az 1-es úton Ács és Gönyû között egy autó elé ugrott egy vaddisznó. A sofõr elütötte az állatot, majd áttért a másik sávba, ahol frontálisan ütközött egy szembejövõ autóval, aminek a vezetõje a helyszínen meghalt. Magyarországon évente sok állatot ütnek el az országutakon: 2001-ben 83, 2002-ben 119, 2003-ban 92, 2004-ben 120, 2005-ben 84, 2006-ban 78 ilyen baleset történt. Kronológia az 1988 óta nyilvánosságra került, magyar autósokat érintõ, állatok okozta halálos közúti balesetekrõl.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

1988. augusztus 6. - Az ausztriai Schwechat és Schadorf között egy öttagú magyar család három tagja vesztette életét. Gépkocsijuk a Budapest felé vezetõ autópályán frontálisan összeütközött egy osztrák személygépjármûvel, amikor a bécsi kocsi vezetõje igyekezett kikerülni az úttesten átfutó õzet.

1995. december 18. - Az ausztriai Illmitzben, a Fertõ-tó mellett haladó úton egy mosonmagyaróvári lakos a sötétben nem akart elütni egy elõtte felbukkanó õzet, ezért a kormányt elrántotta, s kocsija a vele szemben haladó kisbusszal ütközött. A nõ a helyszínen meghalt.

2003. március 25. - Kõszárhegy és Polgárdi között, egy Mercedes teherautó és egy Volkswagen személygépkocsi ütközésekor meghalt a személyautó vezetõje, mert egy állatot próbált kikerülni, s eközben átment a szembejövõ forgalom sávjába.

2003. július 5. - Szerencs közelében egy kisbusz feltehetõen egy kutyát próbált kikerülni, de a menetirány szerinti bal oldalra áttérve beleütközött az út szélén álló személygépkocsiba, amelybe azután egy másik autó is belerohant. A baleset következtében a busz ukrán sofõrje életét vesztette.

2003. július 28. - Kecskemét közelében egy román rendszámú autó elé ugrott egy õz. A sofõr fékezett és félrerántotta a kormányt, de így is elgázolta az állatot, majd az árokba borult, s az autóban utazó kislány a helyszínen meghalt.

2004. november 4. - Az M3-as autópálya Hajdú-Bihar megyei szakaszán egy személygépkocsi elé szaladt egy kutya. Az autó elütötte az állatot, majd mindkét oldalon nekivágódott az út menti korlátnak. A baleset következtében az egyik utas a helyszínen életét vesztette.

2005. május 20. - A HÉV Szentendrérõl Budapest felé közlekedõ szerelvénye halálra gázolt egy kutyáját sétáltató nõt, akit az állat rántott a szerelvény alá.

2005. július 14. - Hernád és Újhartyán között egy személyautó lovas kocsival ütközött. Ennek következtében a kocsirúd olyan erõvel érte a személyautó vezetõjét, hogy az szörnyethalt.

2006. március 10. - Somogy megyében, Juta és Várda között egy férfi autójával elütött egy elé kiugró õzet. Az állat ennek következtében átrepült a másik sávba, ahol egy szembõl érkezõ személyautó elsõ szélvédõjén keresztül az utastérbe csapódott, ahol az egyik utas életét vesztette.

Forrás: MTI
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra