2024.04.18. - Andrea, Ilma

Világító macskákat klónoztak Dél-Koreában

Világító macskákat klónoztak Dél-Koreában
Genetikailag módosított, ultraibolya fényben vörösen derengõ macskákat klónoztak a dél-koreai Gyeongsang Nemzeti Egyetemen. A bizarr külsejû állatok segíthetnek az emberi genetikai problémák feloldásában, valamint a klónozási módszerrel még kihalófélben lévõ fajokon is segíthetnek. A Kong Il-Keun állatklónozó szakértõ által vezetett csoport a Gyeongsang Nemzeti Egyetemen juttatta be az RFP (Red Fluorescent Protein) vörös fénykibocsátó fehérjét török angóramacskák bõrszövetébe.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Januárban, illetve februárban három, bõrében RFP-t hordozó macska született, ebbõl egy elpusztult a szülés közben. A két élõ állat 110, illetve 136 grammal született császármetszéssel, jelenleg 3, illetve 3.5 kilót nyomnak. Míg normális fényviszonyok között teljesen átlagos macskának tûnnek, ultraibolya fénnyel megvilágítva vörösen derengenek (a genetikailag nem módosított macskák zöldnek tûnnek ilyen megvilágításban).

A Tudományos és Technológiai Minisztérium híradása szerint az RFP manipulálásával nemcsak macskákat, hanem veszélyeztetett állatfajokat, például tigriseket és leopárdokat is lehet klónozni. A klónozási technológia olyan betegségek gyógyításában is felhasználható, amely elõfordulhat mind emberekben, mind a macskákban - Kong elmondása szerint közel 250 ilyen genetikai alapú problémát tartanak számon.

A török angóramacskák klónozásához Kong csoportja az ún. reproduktív klónozás módszerét aknázta ki, amellyel egy sejtbõl gyakorlatilag egy teljes élõlényt létre lehet hozni. A kutatók a klónozáshoz használt anyamacska génjeiben egy vírus segítségével hozták elõ a fénykibocsátási képességet, a módosított bõrsejteket a petékbe juttatták, majd azokat a donormacska méhébe ültették be.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra