2024.04.16. - Csongor

Állatstop Húsvétra!

Állatstop Húsvétra!
Állatbarát Húsvét - Ne vásároljunk élõ állatot ajándékba!

Már javában tombol a húsvéti vásárlási láz. Az állatkereskedésekben a húsvétra megvásárolható élõ állatok kavalkádjával szembesülnek az ajándék után kutató emberek. Törpenyúl, kölyöknyúl, felnõttnyúl, foltosnyúl, házinyúl és még további nyuszi fajtákkal várják a kereskedõk a vásárlókat. A nyuszi mellett hörcsög, tengerimalac, a piacokon akár 200 Ft-os naposcsibe is megvásárolható ajándékba.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre történõ - nem körültekintõ - élõállat vásárlás a végén sok esetben állatkínzásba torkollik, hiszen a gyorsan mellõzött állatokat sokan egyszerûen utcára dobálják...

A megunt kiskedvenc utcára dobása börtönnel büntethetõ állatkínzás

Az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élõ állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami Húsvét napján meglepett örömben rohangált a szõnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat. Gondot okozhat a családnak a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szõrzet és a kéretlenül keletkezõ ürülék is. Az élõ állat szõre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválthat.

A szülõk cselekednek: míg a gyermekek az óvodában, iskolában töltik a hétköznapot, õk sok esetben hulladékkonténerbe dobják vagy egyszerûen szélnek eresztik a "feleslegessé vált" élõ húsvéti ajándékokat. A "humánus" céllal vadasparkba leadott húsvéti nyuszik egy része vadállatok elemózsiájaként is végezheti.

Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy élõlényekkel sanyarú módon legyünk kénytelenek bánni?

Ünnepek elõtti hónapokban növekszik a nyúltermelés. Szórólapok, hirdetések buzdítanak nyuszik-és kiscsibék vásárlására. Húsvét elõtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a késõbbi években hogyan fognak ettõl megváltozni hétköznapjaink. Például mi lesz jövõ húsvétkor? Nyaralás alatt? Mindig gondolnunk kell a környezettudatos (állatra nézve felelõs) állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élõ állat egész életére kiható döntésünk következményeire. Sokszor befolyásolja a tudatlan, informálatlan vásárlót a gazdasági (hátsó-) szándékkal árusító kereskedõ. A lehetõségek közepette NE hagyjuk magunkat élõ állat vásárlására csábítani! Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetõen, akkor NE vásároljunk ajándékként élõ állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra. Hiszen az esetek többségében az élõlény csak egy unott teher marad az ünnep után.

Az is lehet, hogy már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre. Ez esetben semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyûjtõ konténerbe. Célszerû kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét, és a többi ajándék állatot. Figyelembe kell vennünk az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. Minden háziállatért az ember (az állat közvetlen megvásárolója, az állat gazdája) tartozik felelõsséggel. Élõ állat ajándékozást visszatartó tényezõ lehet, hogy mára már bûncselekmény az állatkínzás!

Nyuszimentõ Akció
Az Orpheus szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni bajban lévõ füleseknek. Húsvét után egy hónapig díjmentesen átveszi az Orpheus Állatvédõ Egyesület a megunt nyuszikat. A +36-20-360-98-46-os számon lehet egyeztetni az akciót illetõen. Ha már egy nyuszi megmenthetõ az akció révén, már megérte...

Mit ajándékozzunk Húsvétra?
Élõ állat helyett van alternatíva: csoki díszeket, plüss figurákat - játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készítsen szeretteinek saját kezûleg ünnepi ajándékot, meglepetést...

Orpheus Állatvédõ Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
www.ebangyal.hu - Gazdikeresõ
www.facebook.com/AnimalPolice

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra