2024.04.19. - Emma

Negyvenezer a büntetés, ha nincs a kutyában mikrochip

Negyvenezer a büntetés, ha nincs a kutyában mikrochip
Chipes azonosítás - a felelõs állattartás jegyében

2013. január elsejétõl büntethetõk a kutyatulajdonosok, ha kedvencükben nincsen chip. Az azonosító behelyezéséért az állatorvosok 3500 forintot kérhetnek. A chip nélkül rendelõbe vitt kutyákat az állatorvosok nem láthatják el a chip beültetéséig, illetve az orvosoknak az önkormányzat és az Állat Egészségügyi Hatóság felé jelenteniük kell a chipezetlen kutyák tulajdonosait.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédõ Egyesület vezetõje arra kéri a hatóságokat, hogy 2013 elsõ egy - két hónapban az anyagi okokból be nem chipezett kutyák tartóinál még ne alkalmazzanak komoly pénzbüntetéseket. Az önkormányzatok pedig helyi fórumokon segítsék elõ, hogy minden kutyatulajdonos szerezzen tudomást a chip beültetési kötelezettségrõl. Sajnos a kisebb településeken vagy a szegényebb területeken a kötelezõ féregtelenítés, a veszettség oltás is rendszerint elmarad, pedig a védelem nélküli állatokon keresztül az emberek egészsége is veszélybe kerülhet. A chipes azonosítás egy elkeveredett állat esetében pedig egyenesen életmentõ, hiszen az azonosítás révén az állat tartója könnyebben vissza tudja kapni elveszett állatát.

Sok tenyésztõtõl, menhelyrõl vagy egyéb helyrõl vásárolt kutya esetében nem az örökbefogadó, hanem a származási hely van a kutyachip kódszámához az adatbázisban társítva, így az adatok pontatlanok lehetnek. A bechipezett állatokhoz kapcsolódó adatokat a www.petvetdata.hu rendszer tartja nyilván. Fontos, hogy mindig aktuális adatok szerepeljenek az állat chip-azonosító számához társítva, hiszen így lehet a rendszer jól használható és sok kellemetlenség elkerülhetõ ezáltal.

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület szerint sokkal több kutyát tartanak az országban, mint a amennyire a felelõsen gondolkodó állattartók igényt tarthatnának. Egyes becslések szerint kétmilliónál több kutya jut az ország tízmillió emberére. Az állatokat adják – veszik, utcára dobják. Az állatok felelõtlen szaporításának megfékezésével és az állatok nyilvántartásával csökkenthetõ a kóborrá váló állatok jelenleg nagy aránya.

Orpheus Országos Állatvédõ és Természetbarát Közhasznú Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
Ebrendészet - Szeged és környéke (TOVÁBBI ÁLLATOK KÉPEIÉRT KLIKK IDE!)
www.ebrendeszet.hu - Országos Állatvédelmi Adatbank

Adó 1%: 18464654-1-06

Támogassa az állatvédelmet: OTP. 11735005-20489094


Fogadjon örökbe egy megmentõre váró négylábút!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra