2024.04.24. - György

Ne dobd a megunt nyuszit az utcára, hanem add le az állatvédõknél

Ne dobd a megunt nyuszit az utcára, hanem add le az állatvédõknél
Az Orpheus Állatvédõ Egyesület a felelõs állattartás és a környezettudatos gondolkodás miatt nem tartja szerencsésnek a „csak az ünnepekre” szánt élõ ajándékok forgalmazását és vásárlását. Ettõl függetlenül rengetegen vannak olyanok, akik élõ nyusziból bevásároltak húsvét elõtt, viszont a szürke hétköznapokban az állatok tartására már nincs lehetõségük. Ha ezek az emberek utcára dobálják megunt állataikat, börtönnel is büntethetõ állatkínzás bûncselekményt követnek el.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A felelõtlen állatot bevásárlók számára az Orpheus Állatvédõ Egyesület húsvéttól május végéig nyúlmentõ programot indít, ahova megunt nyulaikat a lakosság leadhatja. Az állatvédõk a leadott nyuszikat nyúlbarátok számára térítésmentesen adja tovább. Az állatvédõk a begyûjtött füleseket szükség esetén gyógykezelik, illetve az örökbeadásig ellátják élelemmel is.

A nyúlmentés kapcsán állatot leadók az állatvédõ egyesület felé a tartáshoz használt eszközöket (ketrecet, ólat) is le kell adják a nyuszikkal, hiszen a majdani örökbefogadók számára ez fontos lehet. Az állatmentõ programhoz (a nyuszik befogadásához, tartásához, orvosi ellátásához, gazdához adásához) semmiféle pénzügyi alap nem áll rendelkezésre, így az állatvédõk várják együttmûködõk, örökbefogadók és támogatók jelentkezését is.



Mint ismeretes: húsvét elõtt a piacokon, bevásárló központok állatkereskedéseiben párszáz forinttól hozzájuthat a lakosság húsvétra ajándékozható élõ nyuszikhoz. Az állatok az ünnepek után unott teherként vannak jelen sok család életterében. Gyakran tömbházakban, apró dobozkákban tartják a nyulakat. Az állatok jelentõs része a szakszerûtlen tartásba belepusztul. Az életben maradt egyedek jelentõs része (mivel a kereskedõk nagy része nem veszi vissza az ünnepek után a nyulakat) kidobott állatként az utcán végezheti. Az állatok érezni – szenvedni képes élõlények, megóvásuk az ember erkölcsi kötelessége, ezért indult útnak az Orpheus Állatvédõ Egyesület nyúlmentõ tevékenysége. A programról bõvebben a www.zug.hu/nyuszi internet oldalon, illetve a +36/20/360-98-46-os Szeged városban csörgõ telefonszámon tájékozódhatnak az érdeklõdõk.


(...sokan szaporítják húsvétkor kereskedelmi céllal a tapsi füleseket...)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra