2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kutyák is pusztulhatnak a szilveszteri petárdázás miatt

Kutyák is pusztulhatnak a szilveszteri petárdázás miatt
Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák, és tûzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá.

Az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elõ. Legtöbbjük autók kerekei alá kerülnek, vagy a hidegben gyorsan legyengülnek, de nem ritka, hogy az erdõkben vadászok lövik azokat ki. Az Orpheus Állatvédõ Egyesület arra kéri a háziállattartókat, hogy az év utolsó „durrogós” napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mi lesz a szilveszteri vigadalomban kóborrá váló állatokkal?

A kutyák a közeli petárdarobbanások pillanatában úgy megijedhetnek, hogy mielõtt elszaladnak, akár a gazdik kezébõl a pórázt is kitépik. A kóborrá váló állatok hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak. Nem ritka az autósgázolás vagy a vadászok által elvégzett vadvédelmi célú kutya-macska kilövés sem. A közterületen kóborló állatokat jobbik esetben a lakosok menhelyre viszik vagy a kóbor állatok begyûjtésével foglalkozó ebrendészet, gyepmester gyûjti be azokat.

Ne engedjük elkóborolni kedvencünket!

Kutyáinkra, macskáinkra érdemes minden esetben bilétás nyakörvet kötni, melyen cím, telefonszám, név is kerüljön feltüntetésre. A bajok megelõzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassa négylábú barátját. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belsõ szobát vagy udvarrészt, jó kerítéses udvart). A félõs – ijedõs ebek a petárdarobbanások miatt ilyenkor harapósabbak lehetnek. Némi odafigyeléssel elkerülhetõ lehet egy esetleges kutyaharapásos tragédia is.

Ha megtörtént a baj, és kedvencünk elveszett

Készítsünk lakhelyünk környékére kitehetõ plakátokat, rendszeresen figyeljük a környéket. Fel kell keresni a területileg illetékes (és a környezõ településeken mûködõ) gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekrõl oda kerülnek begyûjtésre a kóborló állatok. Gyepmesteri telepek elérhetõségérõl az adott település jegyzõ hivatala tud tájékoztatást adni. A témával kapcsolatban az Orpheus Állatvédõ Egyesület internetes információs oldalakat is mûködtet. A www.sinter.hu www.ebrendeszet.hu oldalak tartalmaznak hasznos címeket – telefonszámokat. A gyepmesteri telepekre bevitt állatokat 2 hét megfigyelés után a törvények értelmében el is altathatják. Érdemes tehát elveszett kedvencét ezeken a telepeken is fokozottabb rendszerességgel keresni!

Állatbarát Boldog Új Esztendõt Kívánunk!



Orpheus Országos Állatvédõ és Természetbarát Közhasznú Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
Ebrendészet - Szeged és környéke (TOVÁBBI ÁLLATOK KÉPEIÉRT KLIKK IDE!)
www.ebrendeszet.hu - Országos Állatvédelmi Adatbank

Adó 1%: 18464654-1-06

Támogassa az állatvédelmet: OTP. 11735005-20489094


Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra