2024.04.20. - Tivadar

Étlen-szomjan és rövid láncon tartotta kutyáit az állatkínzó

Étlen-szomjan és rövid láncon tartotta kutyáit az állatkínzó
Állatkínzásért végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az egerszegi városi bíróság azt a fiatalembert, aki elhanyagolta kutyáit. A két sovány, rövid láncra vert kutyára állatvédõk figyeltek fel tavaly januárban a zalatárnoki faluszélen.

- Nem oltattam be õket, ezért felelõs vagyok, de megfelelõen tartottam õket - kezdte Kalányos Ádám a tárgyaláson dr. Kovács Rita bíró kérdésére. A 19 éves fiatalember beszámolója szerint a nagyobb testû kutya gyerekkorától vele volt, szinte testvéreként szerette, a kicsit késõbb fogadta be.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szeretõ gondoskodásból azonban nem futotta arra, hogy házat kapjanak a kutyák, és élelmüket, ivóvizüket sem biztosította rendszeresen. A fiatalember állítása szerint az anyagiak hiánya miatt nem futotta jobb ellátásra; neki nincs munkája, így õ és gyermeke is az édesapja jövedelmére szorul. A környékbeliek elmondása szerint huzamosabb ideig, napokig nem lehetett látni mozgást a ház körül.

Kalányos Ádám magyarázata szerint azokban a hetekben a család Egerszegen tartózkodott a beteg nagyszülõk miatt. Õ viszont esténként vissza-visszatért, hogy ellássa a kutyákat. Víz egy csepp sem és száraz zsömle, ennyi volt az ebek ellátmánya, errõl számoltak be az állatvédõk, amikor a rendõrséget értesítették. A két eb ráadásul alig másfél méteres láncon volt kikötve, ezt a fák körül kitaposott nyomok is elárulták.

- Hosszú volt a lánc, csak a kutya feltekerte a fára - hangzott a fiatalember magyarázata. Ennek azonban ellentmondott, hogy az ágon volt átvetve a lánc, és azt a kutya nem tehette. Az állatvédelmi járõrszolgálat két aktivistája a bíróságon elmondta, a kutyák viselkedése arról tanúskodott, nem szokták meg az ember jelenlétét. Féltek, bizalmatlanok voltak és végtelenül lesoványodtak, a nagyobbik nyakába a lánc már sebet vágott. A puszta földön feküdtek ürülékükben és építési törmelékeken. Az idõjárástól semmi sem védte õket, miközben a telken volt annyi deszka és faanyag, amibõl össze lehetett volna állítani nekik az ólat. Az élelmezésben pedig segíteni tudnak, erre volt már sokszor példa, amennyiben segítséget kér a gazda, tette hozzá az aktivista. Beavatkozásukra a rendõrség az állatokat menhelyre szállíttatta, ahonnan az egyik kutya azóta gazdához került, társa pedig kigömbölyödve várja, hogy valaki örökbe fogadja.

A történtek miatt a bíróság állatkínzás vétségben marasztalta el Kalányos Ádámot és hat hónap fogházra ítélte, azzal, hogy a szabadságvesztés végrehajtását 2 évre felfüggesztette. Emellett kötelezte a bûnügyi költség megfizetésére, ám méltányosságból csak a felét kell leróni, tehát mintegy 60 ezer forintot. Az ítélet jogerõs, minden érintett tudomásul vette.

A fotó illusztráció!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra