2024.04.23. - Béla

Állatfajok százai tûnhetnek el: Fajok kihalása kezdõdik

Állatfajok százai tûnhetnek el: Fajok kihalása kezdõdik
Újabb tanulmány jelent meg arról, hogy a Föld történelmének hatodik tömeges kihalásának küszöbén áll és kevés a remény sok faj kihalásának megakadályozására.

A Kaliforniai egyetem kutatói a Nature címû folyóiratban tették közé tanulmányukat, amely szerint a mostani kihalás üteme semmivel sem lassúbb, mint az elmúlt 540 millió évben tapasztalt öt korábbi tömeges kihalásé. A kaliforniai tudósok szerint ez is nagyon gyors, mert becslésük szerint korábban átlagosan egymillió év alatt halt ki két emlõs faj.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Anthony Barnosky professzor azt mondja: "Ha csak a veszélyeztetett emlõsöket nézzük - azokat, amelyeknél legalább 50 százalék a kihalás veszélye három generáción belül - és feltételezzük, hogy lejár az idejük és 1000 éven belül kihalnak, akkor ez világosan megmutatja, hogy kívül vagyunk a normalitáson és a tömeges kihalás felé haladunk."

"Ha a most veszélyeztetett fajok ténylegesen kihalnak és a kihalás üteme fennmarad, a hatodik nagy kihalás 3-22 évszázadon belül bekövetkezhet."

Ennek ellenére Barnosky professzor úgy véli, még nem késõ cselekedni és megvédeni a veszélyeztetett fajokat. Még megállhatunk a szakadék széle elõtt, ehhez azonban számos nehézséggel kell megküzdeni: az élõhelyek zsugorodásával és széttöredezésével, a környezetben idegen fajok inváziójával, betegségekkel és a globális felmelegedéssel.

Szerinte eddig csak az ismert fajok 1-2 százaléka halt ki, ezért úgy tûnik, még a tömeges kihaláshoz vezetõ út elején vagyunk. A biológusok szerint az elmúlt 500 évben legalább 80 emlõs faj halt ki, a kezdeti összesen 5570-bõl.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra