2024.04.19. - Emma

Koalabõgéstõl hangos az erdõ

Koalabõgéstõl hangos az erdõ
A koala a közhiedelemben csöndes kis erszényes, amely nyugodtan üldögél a fán eukaliptuszleveleket majszolva.

A játékmackószerû állatok hímjei azonban hatalmas ricsajt képesek csapni mély, morgó bõgésükkel - ezzel vonzzák magukhoz a nõstényeket, derítették ki ausztrál kutatók.

William Ellis, a Queenslandi Egyetem kutatója tíz éve figyeli a koalák egy csoportját St. Bees szigetén, amely 30 kilométerre helyezkedik el Queensland partjaitól, háborítatlan elszigeteltségben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ellis és kollégái 12 koalára - hat nõstényre és hat hímre - helyeztek mûholdas nyakörvet, amelyek minden félórában pár percre közvetítették az állatok keltette hangokat egy brisbane-i szerverre - tudósít a BBC hírportálja.

A biológus szerint a hímek a bõgéssel "reklámozzák" magukat. A nõstények mozgásában ilyenkor ugyanis jelentõs kihágás tapasztalható, valószínûsíthetõ tehát, hogy a hímek keresésére indulnak. E párkeresõ kiruccanások pedig csökkentik a beltenyészet esélyét. Egy jelenlegi elmélet szerint ugyanis amikor elérkezik a nõstények peteérése, valószínûbb, hogy reagálnak a hímek hangjára, és elhagyják otthonukat - magyarázta Ellis.

A Behavioural Ecology címû szaklapban közzétett új ismeretek magyarázatot adhatnak arra is, hogy miért sokkal nagyobbak a nõstényeknél a hím koalák. A nagyobb hímek úgy tûnik, hosszabb ideig képesek bõgni, tehát a nõstények a bõgés alapján meg tudják határozni, mely hímek nagyobbak.

A kutatók jelenleg továbbfejlesztik vizsgálataikat, amennyiben együttmûködnek a Bécsi Egyetem hangszakértõjével, Ben Charltonnal, aki minden egyes koala hangját tanulmányozza, hogy kiderítse, milyen információkra tehetnek szert a nõstények a hímek bõgésébõl. Az már most látszik, hogy igen összetett hangokról van szó.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra