2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Rekordszámú orrszarvút lõttek ki vadorzók tavaly Dél-Afrikában

Rekordszámú orrszarvút lõttek ki vadorzók tavaly Dél-Afrikában
2010-ben 333 orrszarvú esett orvvadászok áldozatául Dél-Afrikában, mintegy háromszor annyi, mint 2009-ben - jelentette be az ország nemzeti parkjait felügyelõ hivatal.

"Kétségtelenül ez volt a legszörnyûbb év az orrszarvúk elleni illegális vadászat szempontjából. Soha nem volt még ilyen nagyarányú a veszteségünk" - mondta el Reynold Thakhuli, a dél-afrikai Nemzeti Parkok Hivatalának szóvivõje. A szervezet szerint az orvvadászat felszámolását célzó kezdeményezések ettõl függetlenül sikeresnek bizonyulnak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az ország legnagyobb természetvédelmi területének számító Kruger Nemzeti Parkban öt feltételezett orrvadászt lõttek le a vadõrök az elmúlt négy nap során. "Az orvvadászok tüzet nyitottak a vadõrökre, akik végül lelõtték támadóikat" - mondta David Mabunda, a hivatal elnöke.

A Kruger Park szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a tavalyi évben. Összesen 146 rinocéroszt öltek le a területén. "Még aggasztóbb azonban, hogy az orvvadászok gyakran mindenfajta figyelmeztetés nélkül tüzelnek a vadõrökre" - tette hozzá Mabunda. A hatóságok 162 olyan embert állítottak elõ az elmúlt idõszakban, akik valamilyen szinten - orvvadászként, futárként, vagy központi figuraként - érintettek voltak az illegális orrszarvúvadászatban, illetve kereskedelemben.

Dél-Afrika a világon megmaradt rinocérosz populáció több mint 70 százalékának ad otthont. Szakértõk szerint az állatok szarva iránti hatalmas feketepiaci kereslet az oka, hogy az elmúlt egy évben háromszor annyi példányt lõttek ki, mint 2009-ben (akkor 122 orrszarvú került puskacsõvégre).

A hagyományos ázsiai gyógyászat egyik legfontosabb alapanyagáról az utóbbi idõben az a tévhit kezdett elterjedni Vietnámban, hogy a rákos megbetegedések kezelésére is alkalmas. Természetvédõk becslései szerint mára mindössze 25 ezer orrszarvú maradt világszerte. Három faj Ázsiában, kettõ pedig Afrikában él. Az ázsiai populáció a kihalás szélére került a vadászat és az erdõirtások következtében.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra