2024.04.23. - Béla

Ritka fókák telepét találták a Földközi-tengeren

Ritka fókák telepét találták a Földközi-tengeren
Kutatók mediterrán barátfókák telepére bukkantak Görögország egy rejtett szegletében: a faj hatszáznál is kevesebb egyedével a világ legveszélyeztetettebb fókája, egyben az egyik legveszélyeztetettebb tengeri emlõs. A telep pontos helyét nem hozzák nyilvánosságra a kutatók, mivel a mediterrán barátfóka (Monachus monachus) épp a turisták miatt került szorult helyzetbe. Eredeti tartózkodási helye ugyanis a nyílt, homokos tengerpart volt, míg az ember ki nem szorította onnan - mondta Alekszandrosz Karamanlidisz, a Mom nevû görög barátfóka-védelmi szervezet koordinátora.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Azóta a legtöbb populáció félreesõ part menti barlangokba húzódott vissza, ahol a szaporulat túlélési esélyei is csökkentek.

Az Égei-tenger parányi szigetén elõkerült fókák azonban még mindig biztonságban érzik magukat, és kint heverésznek a homokos fövenyen. Az éves szaporulat az újonnan felfedezett kolóniában az egyik legmagasabb a Földközi-tengeren.

A fókákat húsz éve kutató Mom munkatársai kamerákat helyeztek el a szigeten, hogy messzirõl is megfigyelhessék az állatokat. Remélik, hogy ez a kis sziget megmenekül a turistahadaktól, és továbbra is biztonságos otthont nyújt a ritka emlõsöknek.

A mediterrán barátfóka globális populációjának több mint a fele él Görögországban. A Mom indítványozta a görög kormánynál, hogy a sziget fókák által lakott részét - a hozzá tartozó part menti vizekkel együtt - helyezze védelem alá. A fókák ugyanis csak ezeknek az ember által elérhetetlen szigeteknek köszönhetõen élnek még Görögországban - magyarázta Karamanlidisz.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra