2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Rekordszámú költözõmadarat vadásztak le illegálisan Cipruson

Rekordszámú költözõmadarat vadásztak le illegálisan Cipruson
Rekordszámú, mintegy 1,4 millió költözõmadarat vadásztak le illegálisan Cipruson idén õsszel - hívja fel a figyelmet a BirdLife helyi csoportja.

A nagymúltú madárvédelmi szervezet szeptember-októberben végzett felmérést a szigeten, amelynek során megállapították, hogy az elõzõ éveknél lényegesen több madár, köztük a becslések szerint mintegy 60 veszélyeztetett vagy védelemre szoruló faj egyedei végezték be életüket a ciprusi konyha jellegzetes fogásaként.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"A 2010 õsze által kirajzolt kép madárbefogási katasztrófára utal, amelynek léptéke példa nélküli azóta, hogy a BirdLife közel tíz évvel ezelõtt megkezdte az ellenõrzéseket" - olvasható a zöldszervezet közleményében.

Az északi országokból az õsz folyamán több millió költözõmadár érkezik Ciprus szigetére, hogy itt vészelje át a telet. A madarak befogásának két legelterjedtebb módszere a hatalmas hálók - úgynevezett japánhálók - kifeszítése, valamint az erõs ragasztóanyaggal - például a szíriai szilvafa felforralt termésével - bevont hosszú faágak alkalmazása. A BirdLife adatai szerint 2009 õszéhez képest a hálók használata 75 százalékkal, a ragacsos ágaké 89 százalékkal emelkedett, ami a szervezet szerint "egyszerûen elfogadhatatlan".

A leggyakrabban befogott madárfajok közé tartozik a barátposzáta és az énekes rigó. Ezek igen keresett finomságok, a ciprusi éttermek darabjukért 5 eurót (1370 forint) is fizetnek, így a madárbefogás jövedelmezõ tevékenységnek számít, az orvvadászok több százezer eurós profitra tesznek szert.

A BirdLife hangsúlyozza, hogy az Európai Unió tagjaként Ciprus a vadon élõ madarak, különösen pedig a vándormadarak védelmét elõíró uniós direktíva hatálya alá tartozik.

A szervezet szerint sürgõsen szükség lenne a ciprusi éttermek ellenõrzésének szigorítására, hogy elkerülhetõ legyen az 1990-es évek visszatérése, amikor mintegy tízmillió madarat fogtak be az országban. Ciprus 2004. májusi uniós csatlakozása elõtt ugyan átfogó razziát hajtottak végre a csempészek és az éttermek ellen, azonban a BirdLife szerint azóta eltûnt a kormány politikai akarata az illegális kereskedelem megfékezésére.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra