2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Rekordszámú panda született idén Kínában

Rekordszámú panda született idén Kínában
Kínában az idén a rekordnak számító 19 pandabébi született fogságban, és ez a szakemberek szerint azért rendkívüli eredmény, mert a veszélyeztetett fajok közé sorolt állatok a természetben is nehezen párosodnak. A fogságban nevelt óriáspandák történelmében a korábbi rekordot 18 panda születése jelentette 2006-ban. Az idei eredményt Jo-Jo (Yo Yo) ikerterhességével sikerült elérni - magyarázta Tang Csun-hsziang (Tang Chunxiang), a délkelet-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban található pandatenyésztõ-központ szakértõje.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A pandák a természetes élõhelyükön legfeljebb 2-3 évente szülnek egy-egy bocsot. A természetes élõhelyek visszaszorulása és az orvvadászat okozta veszély mellett a pandák alacsony termékenységi rátája is hozzájárul a faj veszélyeztetettségéhez. A vadon élõ nõstények évente mindössze három napig fogamzóképesek, és a fogságban nevelt állatoknál még ennél is rosszabb a helyzet.

A mesterséges megtermékenyítési eljárások fejlesztésével, a fagyasztott örökítõanyagok felhasználásával a kutatóknak sikerült elérniük, hogy a rezervátumok kialakításával a fogságban nevelt állatok számát 300 egyeddel sikerült növelni.

A kedvezõ eredmények ellenére a születendõ állatok számát mégsem kívánják növelni, mert a lehetséges donorok korlátozott száma miatt csak így kerülhetõ el a beltenyésztés - hangsúlyozta Tang.

Kínában a nemzeti kincsnek tartott óriáspandák sorsát megkülönböztetett figyelem övezi. Az állatok természetes élõhelyén, a közép-kínai Kanszu (Gansu), Szecsuan (Sichuan) és Sanhszi (Shanxi) tartományok határvidékén mintegy 1600 vadon élõ egyedet tartanak számon.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra