2024.03.29. - Auguszta

Halcsaliként végzi a folyami delfin

Halcsaliként végzi a folyami delfin
Az amazonasi folyami delfin állománya erõteljesen megcsappant az elmúlt évtizedben. A jelenség oka, hogy kiváló halcsali készül belõle. Az amazonasi folyami delfin (Inia geoffrensis) a három ismert valódi folyami delfin faj legnagyobbika. Testhossza elérheti a két és fél métert, testsúlya a 180 kilogrammot. Súlyát egyrészt zsíros húsa okozza, és ez a veszte is.

A kolumbiaiak ugyanis igen kedvelik a Calophysus macropterus elnevezésû harcsafajt, amely pedig zsíros hússal könnyûszerrel kifogható.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A piracatinga néven is emlegetett harcsa Brazíliából Kolumbiába irányuló exportja megháromszorozódott az elmúlt három évben.

Az ízletes hal kilójáért mintegy 140 forintnyi pénzt kapnak a halászok, egy leölt folyami delfin húsa pedig ötszáz kiló piracatinga kifogásához elegendõ. Ezzel pár éjszaka alatt megkereshetõ a brazil minimálbér kétszerese. A gyors profit egyre több halászt vonz a folyóhoz, hogy leölje a békés emlõsöket. Még csak vadászni sem kell rájuk - a kíváncsi delfinek odaúsznak a hajókhoz, ahonnét azután megszigonyozzák õket.

Minderrõl Vera da Silva számolt be, aki a brazil Amazonas-kutató Intézet (INPA) számára vizsgálja a delfineket. A projekt 17 éve tart, azóta a megfigyelt folyószakaszon minden évben mintegy hét százalékkal csökkent a folyami delfinek száma. Tíz éve a pusztulás elsõdleges oka a csalihús beszerzése.

Mindössze 5 természetvédelmi õr hivatott magakadályozni a régóta illegális delfinvadászatot 1,4 millió négyzetkilométeren - Magyarország területének tizenötszörösén. - Jelen pillanatban az erdõirtásra irányul a kormány figyelme - magyarázta Andrey Silva, a brazil környezetvédelmi hatóság (Ibama) szóvivõje.

A faj állománynagyságáról semmi biztosat nem lehet tudni. A veszélyeztetett állatok vörös könyvében a folyami delfin "hiányos adatbázis" címszó alatt szerepel. A WWF természetvédelmi szervezet becslései nemrégiben tízezer egyedre jutottak, ami stabil populáció lenne. A brazil természetvédõk azonban másképp látják a helyzetet, tudván, hogy az utóbbi idõkben pusztán egy 11 ezer hektáros területet lefedõ folyószakaszon 1500 kizsigerelt delfint számoltak meg évente.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra