2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Parfümmel csalogatják elõ a jaguárokat a guatemalai dzsungelben

Parfümmel csalogatják elõ a jaguárokat a guatemalai dzsungelben
Parfümmel csalogatják elõ a kutatók a jaguárokat a guatemalai dzsungelben, ugyanis a nagymacskák rajonganak a különleges illatért.

Rony Garcia és Jose Moreira, a Wildlife Conservation Society (WCS) nemzetközi vadvédelmi szervezet jaguár védelmi programjában részt vevõ két biológus elmondta: elsõsorban az úgynevezett fotócsapdákkal igyekeznek nyomon követni a Guatemala legészakibb részén elterülõ Maja Bioszféra-rezervátumban élõ jaguárokat. A siker érdekében azonban szükségük van még egy fontos összetevõre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ez pedig nem más, mint a különleges, összetett illatáról ismert Calvin Klein parfüm, az Obsession for Men, amely mágnesként vonzza magához a jaguárokat, és amelyet ezért a természetben elhelyezett kamerák köré permeteznek a kutatók.

"Olyan módszerrel dolgozunk itt Guatemalában, amellyel nem zavarjuk meg a természetet, és amelynek lényege, hogy automatikus fotócsapdákkal fényképezzük le a különbözõ egyedeket. A parfümnek köszönhetõen a jaguárokat könnyedén a kamerák elé tudjuk csalogatni. Ez által pedig nagyobb bizonyossággal tudjuk felmérni, hogy hány, illetve milyen nemû nagymacskák élnek egy-egy tanulmányozott területen" - mondta Moreira.

A parfüm különleges hatására akkor derült fény, amikor a WCS szervezet a New Yorkban lévõ Bronx-i Állatkertben próbálta kikísérletezni, hogy milyen módszerrel lehetne a legkönnyebben odacsalogatni a nagymacskákat a fotócsapdákhoz. A különbözõ illatokkal való több évnyi próbálkozás után, a pézsmaillatú Calvin Klein kölni bizonyult a befutónak. A hõ- és mozgásérzékelõs kamerákhoz spriccelt illatfelhõ ugyanis jó ideig ébren tartotta a ragadozók érdeklõdését. A szakemberek 23 másik illattal is próbálkoztak, ám az állatok egyértelmûen az Obsession mellett tették le a voksukat és Nina Ricci L'Air de Temps illatát is csak a második legjobbnak ítélték.

Az állatkertben kikísérletezett eljárást végül Guatemalában ültették át a gyakorlatba. Garcia és Moreira szerint a 2007 óta használt módszer remekül bevált, és hatalmas segítséget nyújt a jaguárok nyomon követésében és párzási szokásaik megfigyelésében. A WCS a jövõben Venezuelában, Nicaraguában, Bolíviában, Peruban és Ecuadorban is szeretné bevezetni a parfümös módszert.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra