2024.04.20. - Tivadar

A szúnyogok nyálából fedhetõ fel az általuk terjesztett kór jelenléte

A szúnyogok nyálából fedhetõ fel az általuk terjesztett kór jelenléte
Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy új módszert a szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek felderítésére, segítségével feleannyi idõ alatt ki lehet mutatni egy bizonyos terület fertõzöttségét, mint eddig.

A szúnyogok által terjesztett betegségek világszerte komoly veszélyt jelentenek. Egyesek, mint a malária, csak bizonyos területeken jellemzõek, mások viszont - köztük a dengue-láz, a nyugat-nílusi vírus és a Chikungunya-láz - váratlanul felüthetik fejüket új vidékeken is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az eddigi felderítõ módszereknek mind volt valami hátrányuk. A klinikai diagnózis esetén már megtörtént a fertõzés, a "jelzõ" állatok tartása költséges, szúnyogok százait csapdázni, majd RNS-üket kielemezni pedig szintén temérdek pénzbe kerül.

Andrew van den Hurk, az ausztráliai Queensland állam egészségügyi, orvostani és tudományos szolgálatának virológusa és kollégái most olyan megoldással rukkoltak elõ, amely egyszerû, és nagy területen alkalmazható. A módszerrel a szúnyogok nyálából deríthetõ ki az esetleges kórokozók jelenléte - írták a kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában a Science magazin hírportáljának (http://news.sciencemag.org) ismertetése szerint.

A tudósok dobozkákat helyeztek ki Ausztrália két olyan pontján, amelyek a szúnyogok terjesztette, Ross River és Barmah Forest elnevezésû vírusok melegágyának számítanak. A csapdák szén-dioxid segítségével csalogatták közel a vérszomjas rovarokat. Bár vér helyett mézzel átitatott papiros várta õket, lakmároztak belõle, és rajta hagyták nyálukat. A kutatók tizenegy héten át gyûjtötték be az itatósokat, egyidejûleg szúnyogokat is csapdáztak.

A laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy ha az itatós tartalmazott vírus-RNS-t, az a csapdázott szúnyogokban is jelen volt, tehát a papír tükrözte a vírushordozó szúnyogok jelenlétét. A virológusok szerint a módszerrel némi változtatással más betegségek, így a malária vagy a fertõzõ állatbetegséget okozó kéknyelvvírus is felfedhetõk. Mivel a méz antibakteriális hatású, kiválóan védi a vírus-RNS-t a baktériumoktól, amíg az begyûjtésre nem kerül. A laborok az itatósról pillanatok alatt ki tudják deríteni, hogy tartalmaz-e vírust, a szúnyogok tartósítása, szállítása RNS-elemzés céljából azonban már sokkal munka- és idõigényesebb.

Jonathan Day, a Floridai Egyetem entomológusa szerint az új technológiával feleannyi idõbe telik felfedezni egy új fertõzést, és reagálni rá, mint jelzõ állatok tartásával vagy a szúnyogok elemzésével. Szerinte még kérdéses, mennyire lesz költséghatékony a módszer, és az sem tudható meg belõle, hogy mennyire elterjedt a kór a szúnyogpopuláción belül.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra