2024.04.19. - Emma

A varangyos békák állítólag földrengésjósok

A varangyos békák állítólag földrengésjósok
A párzási idõszakban a varangyos békák viselkedése megjósolhatja "az elõre jelezhetetlennek" tartott földrengéseket egy szerdán közzétett tanulmány szerint.

A hím barna varangyok (Bufo bufo) magatartása rendkívüli mértékben megváltozott öt nappal az olaszországi L,Aquilában 2009. április 6-án bekövetkezett földrengés elõtt - állítja egy brit kutatócsoport, amely szaporodási helyükön tanulmányozta a kétéltûeket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kapott eredmények arra engednek következtetni, hogy "a barna varangyok képesek megérezni a nagy szeizmikus jelenségeket, és viselkedésüket azokhoz igazítják". Már tíz napja tanulmányozta a varangyokat Tim Halliday oxfordi kollégájával együtt L,Aquilától 74 kilométerre, amikor a 6,3-es erõsségû, 299 halálos áldozatot követelõ földmozgás bekövetkezett. Megfigyelték, hogy öt nappal a földrengés elõtt a szaporodási helyen levõ hím varangyok száma elképesztõ mértékben, 96 százalékkal csökkent, ami "felettébb szokatlan" viselkedés ezektõl az állatoktól.

"Ha a varangyok megjelennek szaporodási helyükön, akkor rendszerint nagy számban ott maradnak és aktívak mindaddig, amíg tart a párzási idõszak" - emlékeztetnek a Journal of Zoology címû szaklapban megjelent tanulmányukban. Három nappal a földrengés elõtt azonban a párzások száma nullára esett vissza.

A természeti csapás után, teliholdkor a hímek óvatosan visszatértek a szaporodási helyre. Számuk azonban jóval kevesebb volt, mint az elõzõ években: mindössze 34 a múltban összeszámolt 67-175-höz képest. Április 15-ig - vagyis tíz nappal a földmozgás után és két nappal az utolsó nagy utórengést követõen - a varangyok száma feltûnõen alacsonyabb maradt a szokásosnál.

A kutatók elismerik: nem tudják, hogy "milyen környezeti jelzést" érzékelnek a kétéltûek "ennyivel korábban a földrengés elõtt". Megfigyelték azonban, hogy a varangyok aktivitásának csökkenése egybeesett "az ionoszférában tapasztalt preszeizmikus zavarokkal". Az alacsony frekvenciájú rádióhullámokban észlelt zavarok az altalajban keletkezett radioaktív nemesgáz, a radon szivárgásával vagy gravitációs hullámokkal függhetnek össze.

Más állatokat, elefántokat, halakat, kígyókat és farkasokat is tanulmányoztak már a múltban mint a földrengések elõhírnökeit, de ezek a vizsgálatok nem szolgáltak a varangyokéhoz hasonló, meggyõzõ tényekkel - hangoztatják a brit kutatók.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra