2024.03.29. - Auguszta

Sólyomkórház az Egyesült Arab Emírségekben

Sólyomkórház az Egyesült Arab Emírségekben
Az Egyesült Arab Emírségekben kultuszállatnak számító ragadozó madarak gyógyítására szakosodott az abu-dzabi Sólyomkórház.

"Ez az elsõ közkórház sólymok számára" - mondta az intézmény igazgatója, a német Margit Müller. Hozzátette: elõször az abu-dzabi sólymok számára akartak a lehetõ legjobb kezelést nyújtani, de mára már az egész Egyesült Arab Emírségekbõl és máshonnan is fogadnak pácienseket. A váróteremben huszonegy sólyom vár türelmesen az ülõkéken, fejükön bõrsapkával.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Õk csak az évente ötezer sólymot gyógyító, a magát a világon a legnagyobbként hirdetõ abu-dzabi Sólyomkórház (ADFH) néhány paciense. A solymászat régi hagyomány az Öböl-menti országokban. Sejk Abdalláh bin Zajid al-Nahajan, az emírségek volt államfõje, Abu-Dzabi emírje egyike a sport legismertebb szenvedélyes mûvelõjének.

Müller doktornõ maga is áldoz a solymászat örömeinek. "Szépnek és fenségesnek" látja a ragadozó madarat, mint mondja, mindegyiknek "saját temperamentuma és személyisége" van, ami néha gondokat is okozhat.

A beteg sólyomnál nem láthatók tüntetek. Gyakran beteg, anélkül, hogy a gazdája észrevenné. A kórház ezért rendszeres vizsgálatokat javasol, vérvétellel, röntgennel és székletvizsgálattal. A néha több órát igénybe vevõ ellenõrzés évente kétszer vagy négyszer javallott.

A beteg vagy sérült sólymokat szintén a kórházban kezelik. Bármikor el tudunk látni több mint 150 sólymot - mondta el Mohammed Nafiz, a kórház egyik kutatója.

A kórház megõrzõként is szolgál, amikor a madarak gazdái szabadságukat töltik. Egy madárházban tizenkét madár kap helyet, egyesek légkondicionált helyiségekben.

Az ADFH nem csak kórház, kutatásokat is végeznek, és "sólyom szakorvosokat" is képeznek itt - mondta Margit Müller.

Számos, a világ minden részébõl érkezõ állatorvost és hallgatót fogadunk - mondta a 2006-ban alapított intézmény igazgatója. Hozzátette: más madarak gyógyításába is belefogtak. "Mindent szárnyast gyógyítunk itt, a kacsaféléktõl a struccig".
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra