2024.04.20. - Tivadar

A mai pulykák õsét az aztékok háziasították

A mai pulykák õsét az aztékok háziasították
A mai pulykák õsét az aztékok háziasították kétezer évvel ezelõtt - derült ki egy amerikai DNS-vizsgálatnak köszönhetõen, amelynek eredményeit a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legfrissebb számában publikálták.

A domesztikálás két különbözõ régióban, két különbözõ korszakban zajlott. Elõször Mexikó déli-központi részén háziasították a pulykát Kr. e. 800 táján, majd hatszáz évvel késõbb, Kr. e. 200 körül az Egyesült Államok mai területének délnyugati részén.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A két népcsoport kapcsolatban lehetett egymással, s így a tenyésztés fortélyait is megoszthatta egymással - olvasható a Discovery Channel hírei között.

S míg napjainkban a pulykáról leginkább ízletes húsa jut eszünkbe, az amerikai õslakosok kezdetben nem étkezési célokból szaporították e szárnyast.

"Érdekes módon a domesztikált pulykákat eredetileg a tollazatukért tenyésztették, amelyekre különbözõ szertartások alkalmával volt szükség, de készítettek belõlük ruházatot és fejdíszt is. Csupán késõbb, Kr. u. 1100 táján nyert a pulykahús fontos szerepet az anaszázi indiánok táplálkozásában " - hangsúlyozta Camilla Speller,a tanulmány vezetõ szerzõje.

Dongya Yang arra mutatott rá, hogy az új tanulmány két kutatócsoport együttmûködésében született: az elsõ az õsi pulykacsontok DNS-vizsgálatát végezte, szám szerint 149 darabét, a másik a szárnyas 38 darab megkövesedett maradványát elemezte, amelyek összesen 38 régészeti helyszínrõl kerültek elõ.

A kutatások arra derítettek fényt, hogy elsõként az aztékokat megelõzõ népesség domesztikálta a pulykát Mexikó déli és középsõ részén. A pulykákat ketrecben tartották, de némely településen szabadon is kóborolhattak.

Az anaszázi indiánok viszont, akik az Egyesült Államok mai területének délnyugati részén éltek, tenyésztették ugyan a pulykát, de befogták a vadon élõ egyedeket is.

A DNS-vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a "délnyugati" pulykák az adott térségben ma élõ vad populációval mutatnak leginkább rokonságot. Az eredeti délnyugati tenyészvonal viszont az évszázadok során nagy valószínûséggel kihalt.

"A jelek szerint csupán az aztékok által kitenyésztett pulyka élte meg a modern kort" - hangsúlyozta Camilla Speller.

A kutatók mindazonáltal nem voltak képesek pontosan azonosítani az azték vérvonalat. A kapcsolat a jelenkori pulykapopulációval meglehetõsen bonyolult: a spanyol hódítók az azték pulykákat magukkal vitték az óhazába, ahol nagy szenzációt keltettek.

"A következõ két évszázad során Európában számtalan pulykafajtát tenyésztettek ki, majd a XVIII. században az európai szárnyasokat vitték magukkal az elsõ telepesek az Újvilágba. Ezek voltak az asztalunkra kerülõ pulykák õsei" - magyarázta Camilla Speller.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra