2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Léket a kerti tóra - mentsük meg kinti kedvenceink életét!

Léket a kerti tóra - mentsük meg kinti kedvenceink életét!
Ha nem vigyázol kint lévõ állataidra, könnyedén végezhet velük a hideg! Sokszor hallottunk már történeteket, hogy kis kerti kedvenceink populációja a tél ideje alatt megcsappant! Vajon miért is történhetett ez meg?

Sokan tartanak otthon a kertben kis kerti tavat náddal, gyékénnyel körbeültetve, különbözõ színekben pompázó aranyhalakkal vagy koikkal betelepítve. Ilyenkor, télen bizony nem egyszerû megoldani, hogy halak oxigénhez jussanak, hiszen a nagy hideg miatt a tó felülete befagyhat. Mit tehetünk, hogy ez ne következzen be?

adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ha a kerti tó elég mély (legkevesebb egy méteres), akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem fagy be teljesen, tehát a halakat a tóban is átteleltethetjük. Ellenkezõ esetben finom hálóval ki kell fogni a kedvenceket, és ha módunkban áll, a lakásban akváriumban vagy egy nagyobb vízgyûjtõ hordóban érdemes elhelyezni õket.

A víznek 4-8 fok közöttinek kell lennie, semmiképpen sem magasabbnak. Természetesen a halaknak mindenképpen szükségük van megfelelõ mennyiségû oxigénre, amelyet a kereskedelmi forgalomban is kapható levegõztetõvel oldhatunk meg.

Ha a halak a tóban telelnek át, mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy egybefüggõ jégpáncél ne alakulhasson ki, különben megfulladnak. A motorral vagy szivattyúval mûködtetett kis vízesés segít jégmentesen tartani a tófelszínt. Az összefüggõ, lék nélküli jégtakaró ugyanis megakadályozza, hogy a szerves anyagok bomlásából származó gázok (metán, kénhidrogén) eltávozzanak a medencébõl, ami könnyen megmérgezheti a halakat. Legalább egy kis részt tehát jégmentesen kell tartanunk. A szûrõt azonban semmiképpen sem szabad a tó aljára, a mélyebb rétegekbe helyezni, mert az általa keltett áramlás összekeveri az alul található „melegebb” vizet a tó más részein lévõ hidegebb vízzel. Ha a felszín alatt körülbelül 30 centiméterre helyezzük el a porlasztófejet, akkor viszonylag könnyen jégmentessé tudjuk tenni a kis tavat.

Tartós léket tudunk kialakítani, ha speciális fûtõszálat használunk. Ez tulajdonképpen egy fémrúd, amelyet a hálózatra kell kötni. Nyaki részén hungarocell gallér van, amely a szálat függõlegesen rögzíti a tó vizében. Ha folyamatosan bekapcsolva tartjuk, akkor a fûtõszál teljesítményétõl függõen 0,5-1 méter átmérõjû körben a víz nem fog befagyni. Arra azonban vigyázzunk, hogy mielõtt kivesszük a fûtõszálat a vízbõl, mindenképpen húzzuk ki a hálózatból, ellenkezõ esetben megégethetjük magunkat.

Ha minden igyekezetünk ellenére teljesen befagyna a tó, akkor kíméletes módszerekkel nyissunk rajta léket - például fúrással vagy forró víz segítségével. Megoldás lehet, ha egy teáskannában vizet forralunk, majd azt rárakjuk a befagyott vízfelszínre: alatta el fog olvadni a jég. Ügyeljünk azonban arra, hogy a kanna ne essen bele a tóba, esetleg leforrázva a halakat!

Semmi esetre sem szabad a jégréteget feltörni, ugyanis a halak a feltörés során keletkezõ hullámok hatására súlyosan megsérülhetnek.

A víz oxigéntartalma annál nagyobb, minél hidegebb a víz. Az állatok alacsonyabb hõmérsékleten erõsen csökkentik anyagcseréjüket, így oxigénfogyasztásuk is kisebb a nyári idõszakénál. Etetésre ilyenkor már egyáltalán nincs szükség. A lelassult anyagcseréjû állatok az evést beszüntetik, a feleslegesen adagolt és el nem fogyasztott haleleség bomlásnak indul, tovább szennyezve a tó vizét.

A jégen kialakuló vastagabb hótakaró kitûnõen megvédi a halakat a túlzott lehûléstõl. Kisebb tavak befedhetõk deszkával vagy furnérlemezzel is. A lemez tetejére terítsünk polietilén fóliát, esetleg kész vázszerkezetû kis fóliasátorral is próbálkozhatunk. A fóliára rakódott havat minden esetben el kell távolítani, nehogy a hó súlya alatt a fólia beszakadjon. A takarást kora tavasszal kell eltávolítani.

Amennyiben a fent leírtakat betartjuk, úgy halaink és növényeink gond nélkül átvészelik a zord és hideg hónapokat, tavasszal pedig újra gyönyörködhetünk bennük.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra