2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Pánikbeteg kutyusok - cicusok?!

Pánikbeteg kutyusok - cicusok?!
Az állatok is lehetnek szorongók, feszültek, érzékenyek az erõs zajokra. Ugyanúgy megijednek a hirtelen mozdulatoktól, a változásoktól.

Hogy miért?

Mert a menekülési ösztönük nagyon erõs, és felkészültek olyan eshetõségekre, amikor pillanatok alatt el kell iszkolniuk. És ezt olyan jól csinálják, hogy képesek eltûnni, mint a kámfor...
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állatok félelme lehet aktív és passzív. A nyugtalanság és az agresszió jelei is meglátszanak rajtuk, csakúgy mint rajtunk, embereken: a púpozott hát, borzolt szõrzet, fújás, ugatás, vicsorgás, a tág pupillák mind-mind intõ jelek.

A macskák például, ha megijednek arra törekednek, hogy minél kisebbnek látszanak. A fülüket lelapítva, mozdulatlanná merevednek, vagy bemenekülnek például az ágy alá, hogy mentsék az irhájukat az ismeretlen veszélytõl.



A kutyák ellenben a a fülüket, farkukat behúzva szûkölve elsomfordálnak, vagy õrjöngés szerû vad ugatásba fognak, de a legkomolyabb félelmeknél maguk alá is piszkíthatnak. Sajnos az idült, hosszan tartó félelmek az emésztési problémákon kívül jelentkezhetnek ekcémaként, allargiaként is.

A háziállatok félelme sok okból ered. Elõször is a tapasztalataik alapján sok kellemetlen élmény marad meg bennük. Másodszor pedig a genetika is befolyásolja, hogy talpraesettek-e, avagy gyávák és ijedõsek. Sajnos az öröklött félelmeket nehezebb is kezelni.



Mit tegyünk, ha nagyon félõs a kutyánk?

Az elsõ és legfontosabb lépés mindenképp a korai megfelelõ szocializáció és szoktatás, ami kordában tarthatja az ösztönöket és csökkentheti kedvencünk érzékenységét is.

Becsapós dolog a félelem abban az esetben, ha mi is tartunk dolgoktól. A kutyánk és sokszor a macskánk is átveheti tõlünk ezt a szokást. Tehát mielõtt kikiáltanánk az állatot gyenge idegzetûnek, gondoljuk végig, mitõl kap frászt. Mert könnyen lehet, hogy csak velünk azonosult, ezért vette át a szokást.

Jutalomfalatokkal tudjuk megtanítani a kedvencünket, hogy ne féljen bizonyos dolgoktól, hangoktól, eseményektõl: amikor elõre látjuk, hogy olyan dolog fog történni, amitõl kutyánk megijed, tereljük el a figyelmét, majd jutalmazzuk meg, így vagy észre sem veszi az ijesztõ dolgot, vagy még jobb: összekapcsolja azt a jutalommal, azaz egy pozitív élménnyel.

Ha a félelem tünetei enyhék és gyors lefolyásúak, akkor elegendõ, ha odafigyelünk arra, mitõl és mikor jön az ijedség. Így a félelmet kiváltó ingereket is minimalizálni tudjuk. A petárdadurrogás, villámlás például sok kutyát, macskát félelemmel tölt el. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mi, gazdik, természetesen viselkedjünk: ha kedvencünk azt látja, hogy mi bizony fittyet hányunk a hangos zajokra, akkor õ sem fog félni. Ennek azonban az a feltétele, hogy a gazdi legyen a falkavezér, akire négylábú barátja felnéz.

Ha az otthonunkba érkezõ rokonoktól, barátoktól fél kedvencünk, akkor kérjük meg vendégeinket, hogy ne is törõdjenek vele, ne próbálják mindenáron megsimogatni. Beszélgessünk, viselkedjünk természetesen, és vendégünk olykor hanyagul, az állatra rá sem nézve nyújtson oda egy-egy nagyon finom jutalomfalatot. Az eredmény legtöbbször igen látványos: a kutyus / cicus kezdeti félelmét legyõzve elõbb-utóbb odalopózik, a finomságoknak csak kevesen tudnak ellenállni.

A csendes beszéd, a természetes viselkedés, a simogatás szinte mindig megnyugtatja az állatot.



Színlelõk

Vigyázni kell azonban velük, mert okosak és könnyen elõfordulhat, hogy a kényeztetésért és a kedvességért produkálnak tüneteket. Ha az erõfeszítéseink nem járnak sikerrel, akkor jobb, ha állatorvoshoz fordulunk. Itt azonban a gazdinak fontos tudni, hogy nyugtatót fog kapni a kedvence, esetleg a félelemtõl kialakult hasmenésére adnak valamilyen orvosságot. Ez azért van, mert a pszichés reakciók tekintetében nem olyan fejlett még az állatorvoslás, mint a szervi bajoknál.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra