2024.04.20. - Tivadar

Elárvult cicusokat sikerülhet embernek felnevelnie?!

Elárvult cicusokat sikerülhet embernek felnevelnie?!
Ha újszülött cicáink anya nélkül maradnak, nekünk kell átvennünk a pótmama szerepét a gondoskodásban.

Az elsõ pár hét a kritikus, ilyenkor még nagyon érzékenyek a csöppségek.

Tiszta, meleg helyet alakítsunk ki nekik, és napi 24 órában õrködjünk felettük - persze ehhez kérhetünk segítséget családtagjainktól is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mikor etessük a kismacskákat?

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az etetési idõ betartására, mert a kölykök az elsõ két hétben 2-2,5 óránként megéheznek. Igaz, visítva jelzik, ha eljött a következõ táplálkozás ideje, de ha nem kapnak idõben enni, elfáradnak és elalszanak. Ami persze nem jelenti azt, hogy elégedetten szenderültek volna álomba.Csak kimerültek. Így nekünk kell ügyelni arra, hogy mindig elegendõ táplálékhoz jussanak.

Evés után...

Ha jóllaktak, nedves ronggyal vagy vattával dörzsölgessük meg pocijukat, ezzel beindítjuk anyagcseréjüket és vizelésre, székelésre késztetjük õket. Egy hónapos koruk körül már próbálkozhatunk a macskaalomra szokatásukkal. Ez a folyamat akkor megy a leggyorsabban, ha eleinte van nekik egy kis minta, pontosabban fajtársaiktól származó illatanyag a tálcában, amelynek kiszaglásával nekik is ingerenciájuk támad oda végezni a dolgukat.

Mivel etessünk a kiscicákat?

Az elsõ két hétben a kölyköknek anyatejre van szükségük, amely jól helyettesíthetõ az állatkereskedésekben beszerezhetõ macskatejporral vagy dobozos tápszerrel. A tej hõfokát kézmelegre állítsuk be, és cumisüvegbõl adagoljuk. A cumin akkora lyukat vágjunk, hogy a cicák erõlködés nélkül szívhassák a tejet. Vigyázzunk azonban, hogy ne legyen túl nagy a lyuk, mert meg is fulladhatnak a kicsik. Akkor jó, ha a lefelé fordított cumisüvegbõl kis nyomás hatására megindul a tej. Ha többen vannak, hamar elhasználódik a cumi, kitágul a lyuk, így azt idõnként ki kell cserélni. Elõfordulhat, hogy cserekor nem fogadják el az új cumit, ekkor ne essünk kétségbe, kenjünk rá egy kis tejet és óvatosan kínálgassuk, tegyük a szájukhoz - hamar rájönnek majd, hogy ebbõl is csak fincsi tejcsi jön.



Tartsuk be az etetési idõket!

- 0-2 hetes cicák: napi 10 etetés 2-2,5 óránként
- 2-4 hetes cicák: napi 7 etetés 2,5-3,5 óránként
- 4-5 hetes cicák: napi 5 etetés 3,5-5 óránként

A szilárd táplálékra való szoktatást körülbelül 4 hetesen kezdhetjük el. Eleinte meleg tejbe áztassunk egy kis száraztápot vagy konzerv macskatápot, hogy rákapjanak az ízére. Majd fokozatosan álljunk át a szilárdra.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra